Kako se pravzaprav izdeluje en DSJ filmcek?

Drugace je danes kot je to bilo nekdaj. Na zacetku smo rekli: "Uzami kamero, gremo neki posnet.". In pol smo se sproti zmisljeval kaj bomo mi to posnel. "Kaj zdaj, kaj pa zdaj, ok kaj pa zdaj naredi on"? Vprasanj je bilo na vsakem koraku. Bila je to cista improvizacija. Primer je Roadkill, ko Miho povozi avto. Zmenila sma se, da bom jaz enostavno sel cez kader. Nato sem se spomnil, da se bom vrnil in mu vzel denarnico. To sem naredil in je tako ostalo v dokoncnem izdelku.

Do Ordinacije dr. Kosma Tine ni bilo nobenega planiranja. Potem sem prisel v Nikotovo sobo in rekel: "Pride en poslovnez v ordinacijo enega dohtarja in isce izvide. Ta mu jih noce dat in se kregata in je vse ful dramsko in resno, na koncu dobi izvide, mu je ful sok in se pol iskaze, da je v izvidih konec [filma].". Jaaa, vse super, vse pet. Pol je pri snemanju improvizacija kadrov in obnasanja likov na sploh. Ne vemo kdo se kako obnasa in kdo je kaksen. To je vse prislo sproti. Montaza filma je trajala rekordne 2 do 3 ure. Ponavadi traja vsaj pol dneva.

Stranka 88 je prvi film, ki je bil splaniran v piko. Zal zaradi casovne stiske/tehnicnih problemov ni bil posnet cisto po scenariju, ki je vseboval veliko vec akcije. Je pa tudi prvi film, ki ni bil posnet v stilu Desne Strani Jajca. Zato ga se dan danes tretiramo kot crno racko. Ali ovco. Odvisno kako uzames.

Prijatelj iz Srednje je posnet po scenariju in snemalni knjigi kar je ironicno saj film ima se najmanj smisla kot ostali filmi do sedaj. Filmcki ponavadi vsebujejo osemkrat vec materijala kot je potrebno in potem grejo v montazni studio na rezanje in stilsko preobrazbo. Delo si razdelima z Mihom, ki sedi v sosednji sobi oz. studiju za specijalne efekte. Dela se z Adobe-evimi programi in sicer Premiere, After Effects, Photoshop ter Audition.

Delo opravljamo s popolno ljubeznijo do snemanja/igranja/montiranja in nas vsak novi filmcek pelje naprej. Izkusnje rastejo, nove ideje prihajajo, zelje po ustvarjanju se vecajo. V bliznji prihodnosti bo ze en nov film, ki bo preizkusil nase sposobosti in sicer bo vseboval prvo zensko vlogo, koreografijo in posebne specijalne ucinke. Tako posebne, da ne bojo nic posebnega. Zveni resno ampak bo vse to v stilu DSJ. Bomo videli kako bo in kam nas vse to pelje.

Ostanite cool, torej mirno kri, in slisimo se se kdaj na kaksni kavi al podobno. Sok. Orangina mogoce. Ne vem.

*popravljen link do slike snemalne knjige, se opravicujem...

-l

Bookmark and Share


edit post

0 Reply to "Making Of"